BejelentésKisállat panzió és fizioterápia
fizioterápia,gyógytorna,panzió, lakásban tartott kisállatoknak is

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

Az egyik leggyakoribb probléma: Porckorongsérv és kezelése kutyáknál

 

 

A kistestű kutyák leggyakrabban előforduló gerincproblémája az un. hátágyéki porckorongsérv.


Mit jelent a betegség?


Mi történik a porckorongsérv kialakulásánál? A hátágyéki porckorongsérv lényege hogy a háti ill. ágyéki csigolyák között található porckorongok - amely képletek biztosítják a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát, csillapítják a gerincet ért mechanikai behatásokat- tokja megreped vagy elődomborodik a gerincvelő irányába. Ezen folyamat során a gerincvelő bizonyos szakasza ill. az abban haladó idegpályák összenyomatás alá kerülnek, ami fájdalomhoz, beidegzési zavarhoz vagy akár teljes bénuláshoz vezethet. Honnan ismerhető fel a porckorongsérv?

 

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

 

A porckorongsérv elsősorban a kistestű kutyák betegsége de ritkábban nagytestűek esetén is előfordulhat. Különösen gyakori a tacskó, a havanaise, bolognaise stb. fajtákban. A tacskó fajtában a betegség előfordulási gyakorisága különösen nagy, ezért régen ezt a betegséget „tacskóbénulásnak” is nevezték. A betegség tünetei a porckorongsérv súlyosságától függően különbözőek lehetnek: Enyhe esetben a kutya nem szívesen mozog, nehezen áll fel, púposítva közlekedik, előfordulhat mozgászavar, tántorgó (inkoordinált) mozgás, botladozás. Súlyosabb esetben képtelen a kutya felállni a hátsó lábaira, bekövetkezik a hátsó lábak bénulása, ami úgy néz ki hogy a kutya a hátsó lábakat maga mögött húzva közlekedik, képtelen terhelni azokat. A súlyosabb esetekben a kutyának vizelet ill. széklet visszatartási problémái is kialakulnak. A hátágyéki porckorongsérv megállapítása. A betegség megállapítása fizikális vizsgálattal kezdődik. Az állatorvos megvizsgálja a kutya mozgását, testtartását, reflexeit ill. a végtag érzékenységét. Különösen fontos az un. mély fájdalomérzet megítélése a porckorongsérv súlyosságának megítélése szempontjából. Ezt követően egy röntgenvizsgálatra kerül sor, ahol az ágyéki csigolyák egymáshoz képesti elmozdulását ill. a csigolya közötti lyukak fedettségét vizsgálják. Amennyiben a tünetek ill. a röntgen porckorongsérvre utalnak és előtérbe kerül a műtéti megoldás, akkor a műtétet megelőzőleg egy un. gerincvelő festésre kerül sor, amivel pontosan megállapítják az előesett porckorongsérv helyét ill. az előesés mértékét, amely alapján a műtét elvégezhető. A röntgenvizsgálat ill. a gerincvelőfestés (myelográfia) jelentősége.

Mivel az előbb említett beidegzési zavarok hátterében más gerincbetegségek is állhatnak, különösen fontos a tervezett beavatkozások előtt a röntgenvizsgálat ill. műtét esetén a myelográfia elvégzése, ezek nélkül pontos diagnózis nem lehetséges. A gerincvelő festés bizonyos esetekben CT ill. MRI vizsgálattal helyettesíthető ill. kiegészíthető. A hátágyéki porckorongsérv kezelése.


Műtét utáni teendők, a fizikoterápia jelentősége.

 

A műtétet követően rendkívül fontos a megfelelő fizikoterápia alkalmazása a felépülés jobb esélye érdekében.

A fizikoterápia a végtagok mozgatásából, a fájdalomcsillapításból, lézeres ,mágnesterápia, elektroterápia,ultrahang-terápiás kezelésből,gyógytornából állnak. A hátágyéki porckorongsérv felépülési esélyei a gyógyszeres kezelést ill. műtéti beavatkozást követően. A teljes felépülés esélye porckorongsérv kialakulását követően függ a porckorong előesésének mértékétől, az állat méretétől (kistestűek esetén gyakran jobbak lehetnek az esélyek) a diagnózis mihamarabbi megállapításától ill. a megfelelő terápiás beavatkozás mihamarabbi megkezdésétől, a sebész gyakorlottságától ill. a tulajdonosok kooperációs készségétől.

 

Kihez fordulhatunk ha a kutyánknak porckorongsérv gyanúja van?

 

A tünetek észlelésekor azonnal forduljunk állatorvosunkhoz. Amennyiben komolyabb (24-48 órás) késlekedés mutatkozna a pontos diagnózis felállításában ill. a megfelelő terápiás kezelések elindításában forduljunk kisállat ortopédiában jártas szakemberhez ez időn belül. Fénykép: Porckorongsérv és kezelése kutyáknál A kistestű kutyák leggyakrabban előforduló gerincproblémája az un. hátágyéki porckorongsérv.

 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!